Share

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΥ Project Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ | Dance of Death

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΥ Project Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ | Dance of Death

Logline:

Πόλεμος, φωτιά, ηρωισμός και ένας χορός λίγο πριν τον Θάνατο. Η ιστορία του χορού Πεντοζάλι του πιο διάσημου χορού του θανάτου!

Περίληψη:

Το «πέμπτο ζάλο» (βήμα) ήταν το σύνθημα που προετοίμαζε τον πέμπτο ξεσηκωμό εναντίον των Τούρκων. Καμιά 700 άντρες απέναντι σε 15.000 οργανωμένο στρατό. Όπερ και εγένετο με μια κοντυλιά. Πριν την πρώτη φωτιά του πολέμου δώδεκα άντρες χόρεψαν το πιο διάσημο σήμερα χορό του θανάτου, κάνοντας την επανάσταση για να αποτινάξουν τον τούρκο κατακτητή από το νησί της Κρήτης. Έκτοτε κάθε φορά που πόλεμος ζύγωνε, οι άντρες πριν από κάθε μάχη χόρευαν το σκοπό με το πέμπτο ζάλο. Το έργο παρουσιάζει την ιστορία του χορού Πεντοζάλι που κρύβει τις πιο αιματηρές και ηρωικές αφηγήσεις…

Η Ιστορία…

Πρόκειται για ένα πολεμικό χορό που ο θρύλος θέλει η «γέννηση» του να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Κρητική Επανάσταση και τον αρχηγό και ήρωα τής Γιάννη Δασκαλογιάννη.

Ο χορός του θανάτου και της εξέγερσης ονομάστηκε Πεντοζάλι όχι γιατί έχει πέντε βήματα, αλλά επειδή συμβολίζει το πέμπτο ζάλο (δηλαδή βήμα), όπως ονομάστηκε η θεωρούμενη πέμπτη κατά σειρά ελπιδοφόρα προσπάθεια των Κρητικών για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους.

O συνθέτης του πρώτου Πεντοζάλι που πρωτοχορεύτηκε το 1770, στην Ανώπολη Σφακίων λέγεται πως είναι ο Στέφανος Τριανταφυλλάκης ή Κιόρος, από τις Λουσακιές, εξαίσιος βιολιστής που ήκμασε από το 1740 έως το 1790.

Και ξαφνικά σκοτάδι. Όλοι ετοιμάζονται για τον ξεσηκωμό.

Ο Δασκαλογιάννης με τα παλληκάρια του βρίσκονται ταμπουρωμένοι στην Ανώπολη των Σφακίων. Με μια επιστολή του, καλεί τον Τριανταφυλλάκη κοντά τους:

“Φίλε Κιόρο, σε περιμένω στην Ανώπολη για να μας παίξεις το 5ο ζάλο.”

…του είπε συνθηματικά, εννοώντας πως ετοιμάζεται ο πέμπτος ξεσηκωμός εναντίων των Τούρκων. Επειδή μιλούσε για χορό χρησιμοποίησε τη λέξη “ζάλο”, που σημαίνει βήμα, κρύβοντας έτσι το μήνυμα μην τυχόν και πέσει στα χέρια του εχθρού.

Ο Κιόρος φτάνει στην Ανώπολη και μένει για έξι μήνες μέχρι την έναρξη της επανάστασης και την πρώτη φωτιά.

Ο Κιόρος συνέθεσε τη μουσική για τον καινούργιο πολεμικό χορό, ο οποίος σύμφωνα με τις υποδείξεις του Δασκαλογιάννη, έπρεπε να έχει δώδεκα μουσικούς σκοπούς (γυρίσματα), προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της επανάστασης, και δέκα βήματα, σε ανάμνηση της απόφασης των Σφακιανών για την πραγματοποίηση της επανάστασης, στις 10 του δέκατου μήνα (Οκτωβρίου) του 1769.
Mόνο άνδρες χόρεψαν στο ρυθμό που συνέθεσε ο Κιόρος, πιασμένοι από τους ώμους, συμβολίζοντας την συνεργασία τους, την αλληλοστήριξη, την αλληλοεκτίμηση, την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους. Τον χορό αυτόν τον ονόμασαν «Πεντοζάλι».
Πριν την άνιση μάχη με τους Τούρκους 11 πρωτοπαλίκαρα και ο ίδιος ο Δασκαλογιάννης – 12 πρωτεργάτες – στον αριθμό, και χόρεψαν για πρώτη φορά το Πεντοζάλι, αμέσως πριν ριχτούν στη μάχη εναντίον των Τούρκων. Μάλιστα, ένα διαφορετικό μουσικό γύρισμα συνόδευε τον κάθε κορυφαίο του χορού, ενώ οι υπόλοιποι 11 που ακολουθούσαν, αναφωνούσαν το όνομά του.

Τα 12 μουσικά γυρίσματα στο Πεντοζάλι , τηρούνται ευλαβικά και σήμερα, ως φόρος τιμής στα 12 παλληκάρια του Δασκαλογιάννη.

Μύθος ή πραγματικότητα; όπως και να ΄χει το Πεντοζάλι έγινε παγκόσμια γνωστό ως ο χορός του θανάτου.
.

Pre-Production-Poster-web
Pre-Production-Poster

Share post:

Leave A Comment

Your email is safe with us.