Share

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΜΑΥΡΟΣ

Εμμανουηλ Γ. Μαυρος

 

Αποφάσισα να ακολουθήσω την τέχνη του σκηνοθέτη από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκραμένα όταν παρακολούθησα την ταινία “Pour la peau d’un flic” (ο ελληνικός τίτλος ” Για το τομάρι ενός μπάτσου”). Σπούδασα κινηματογράφο/τηλεόραση και θέατρο στο Southbank University of London με κατεύθυνση τη σκηνοθεσία. Το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το πήρα από το ΕΑΠ στην ειδικότητα της διοίκησης πολιτισμικών μονάδων και την μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Κάπου στο συρτάρι μου υπάρχει ένα αδιάφορο διδακτορικό στον κινηματογράφο και μια βεβαίωση σπουδών από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στο τομέα της επικοινωνίας

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1997 στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ στο τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης ως βοηθός σκηνοθέτη του τμήματος σκηνοθετών ειδήσεων. Το 1999 έγινα σκηνοθέτης του νεοσύστατου καναλιού Alpha στον ίδιο τομέα αλλά στο αθλητικό τμήμα. Την τηλεοπτική περίοδο 1999 – 2000 αναλαμβάνω ως συν σκηνοθέτης την κωμική σειρά του Μάρκου Σεφερλή “Κατά Μάρκον Ευαγέλιον”. Το φθινόπωρο του 2000 παίρνω μεταγραφή στο νεοσύστατο κανάλι Alter στον ίδιο τομέα και τμήμα (αθλητικό τμήμα), για να μεταπηδήσω το 2001 στο τμήμα ειδήσεων και ενημέρωσης αναλαμβάνοντας όλες τις εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλλα: “Αθέατος Κόσμος”, “Πύλες του Ανεξήγητου” και “Το κλειδί της ευτυχίας”. Ταυτόχρονα ανεβάζω την πρώτη μου θεατρική παράσταση ( καλοκαίρι 2001) το έργο “Θάψτε τους Νεκρούς” του Ιρβιν Σόου στο Public House Theatre. Το 2004 σκηνοθετώ την θεατρική Ομάδα “Εκκύκλημα” στο έργου του Ερρίκου Ίψεν “Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι Νεκροί” στο θεατράκι του Δήμου Ν. Ηρακλείου. Ενώ το 2003 και 2005 σκηνοθετώ αντίστοιχα τις ταινίες “Χαραυγή” και “Φϋλακας Άγγελος” οι οποίες περιέχουν έντονα στοιχεία μεταφυσικής. Μέχρι το 2011 συνεργάστηκα με πολλές γνωστές προσωπικότητες της τηλεοπτικής βιομηχανίας όπως ο Νίκος Ευαγγελάτος, η Τατιάνα Στεφανίδου, Βασίλη Νομικό, Νίκο Χατζηνικολάου, Ελεονόρα Μελέτη, Νίκο Αλιάγα κι άλλους πολλούς. Την περίοδο 2004 – 2011 δίδαξα σκηνοθεσία, σενάριο και ιστορία κινηματογράφου στα ΙΕΚ Ακμή, Δομή και στο New York College. Ενώ το 2013 εως το 2016 δίδαξα, κατά την διαμονή μου στο Ηράκλειο της Κρήτης Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία, Τηλεσκηνοθεσία και Επικοινωνία, στο ΙΕΚ CRAFT.

Το 2011 το τηλεοπτικό κανάλι Alter κλείνει οριστικά και η αρχή του 2012 με βρίσκει στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας στο Αμμάν και στο πρακτορείο IYQ ως Διευθυντή Δημιουργικού ξένου τηλεοπτικού προγράμματος. Συνεργάστηκα με πολλά αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το “Al Arabiya” και το “MBC”. Επιστρέφω στην Ελλάδα το 2013 και σκηνοθετώ δυο ακόμα μικρού μήκους ταινίες: “The Beggar” που περιγράφει τις τελευταίες στιγμές ενός άστεγου σε ένα παγκάκι και την “Εξομολόγηση” μια ταινία βασισμένη στο θεατρικό μονόλογο των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε “Εγώ η Ουλρίκε Μάινχοφ καταγγέλω”. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς μετοικίζω στο Ηράκλειο της Κρήτης για να συνεργαστώ με το ΚΡΗΤΗ TV ως Διευθυντής Δημιουργικού του καναλιού και ως σύμβουλος προγράμματος.

Το 2016 επιστρέφω στην Αθήνα αποφασισμένος να αφήσω πίσω την τηλεόραση και να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον κινηματογράφο, το θέατρο και την συγγραφή.

Το 2019 ολοκλήρωσα το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “317” σε παραγωγή της Earthview, το οποίο περιγράφει την σφαγή του χωριού Κομμένο από τους Ναζί. Η ταινία στο 14ο Φεστιβάλ της Χαλκίδας λαμβάνει το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους.

Με τη συγγραφή άρχισα να ασχολούμαι από το 2002, γράφοντας ποίηση στα αγγλικά για τις ανθολογίες του οργανισμού poems.com. Ξεκίνησα να γράφω βιβλία για να μεταφέρω ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας γεωγραφικά, ιστορικά και θεματικά. Μεγάλη μου αγάπη στη συγγραφή εξακολουθεί να είναι η ποίηση και το θέατρο. Έργα μου έχουν εκδοθεί από την Άνεμος Εκδοτική: τα μυθιστορήματα “Ο υιός του Νείλου”, “Ανάσταση Ψυχών”, “Τρένα Μεγάλων Αποστάσεων” ενώ ηλεκτρονικά η συλλογή ποίησης – πεζού με τίτλο «Αναζητώντας την Αρετούσα» αποκλειστικά ως ebook.

Σήμερα είμαι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του θεάτρου ΔΡΟΜΟΣ και μέλος της θεατρικής ομάδας ΜΗΔΕΙΑ. Για το θέατρο έχω σκηνοθετήσει τα έργα: “Άννα” της Σαμ Ποτερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, “Παλέρμο” της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, ‘”Ολο Σπίτι, Κρεβάτι κι Εκκλησία” των Φράνκα Ράμε και Ντάριο ΦΟ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σκηνθέτησα και διασκεύασα θεατρικά το διήγημα του Ε.Α. Πόε “Το Μυστήριο της Μαρί Ροζέ”, σε δυστοπική προσέγγιση ξανά το έργο του Ε. ίΨεν “Όταν Ξυπνήσουμε εμείς οι Νεκροί» και ολοκληρώνω για την περίοδο 2022 – 2023 της σκηνοθεσίες στα έργα: “Καίσαρας” βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ιούλιος Καίσαρας σε δική μου μετάφραση και διασκευή, και το έργο της Μαργκερίτ Ντυράς “Αρρώστια του Θανάτου” σε θεατρική δική μου απόδοση και μετάφραση της Κυβέλης Μαλαμάτη.

Personal Page: emmanuelmavros.com

Responsibility

  • Directing
  • Producing
  • Consulting
Emmanuel G. Mavros